Eesti Muusika Päevad
EMP TV

16.–24.04.2022
Tallinn / Tartu
Lisa kalendrisse
Jaga
Biograafiad
P, 24. aprill 2022
16:00
Mari Poll ja Momir Novakovic

Tallinna Filharmoonia Mustpeade Maja, Olavi saal
Asukohainfo + kaart

Piletid: 15/10€

Vaata EMP TV

Mari Poll (viiul)
Momir Novakovic (akordion)

Alisson Kruusmaa (s 1992) – “… kui sirgusin, hakkasin ma nägema sind teisiti, päike” variatsioonid viiulile ja akordionile (2022, esiettekanne)

Rasmus Puur (s 1991) – “It takes two to tango” (2022, esiettekanne)

Lazar Đorđević (s 1992) “Lunar Dust” akordionile (2021) 

Elo Masing (s 1984)“…becoming with…” (2022, esiettekanne)

Mikołaj Majkusiak (s 1983) – Sonaat viiulile ja akordionile I–V (2015)

Kava annotatsioonid

“… kui sirgusin, hakkasin ma nägema sind teisiti, päike” variatsioonid viiulile ja akordionile (2022, esiettekanne). 

kui sina kustuksid, oleksin pimedas.
vanad päikesed ei suuda valgustada
mu uue tulega harjunud silmi.
(Ellen Niit)

“It takes two to tango” (2022, esiettekanne). “Teose algimpulsiks on kahe inimese koostoime, omavaheline dialoog, põimumine, mis meenutab mulle sageli tantsu. Üht kirglikku tantsu, milles aeg-ajalt ollakse unisoonis, sünkroonis, aeg-ajalt nihkes, eemal. Ometi ei kao selles kontakt teineteisega, ei kao reageerimine, energia, sünergia. Et see kõik juhtuks, on alati vaja kahte. Et oleks tango. Et oleks elu.” (Rasmus Puur)

“Pala pealkirjaga “Lunar Dust” (“Kuutolm”) tellis 2021. aastal serbia akordionist Vladimir Blagojević. Taktimõõdu ja tempomärkide puudumine partituuris jätab esitajatele rohkem ruumi, et oma musikaalsust väljendada ja mis on ettekande lahutamatu osa. Akordioni äärmisi registreid ja laiendatud mängutehnikaid kasutades saavutab helilooja erinevaid tämbreid. Teose harmooniliseks alustalaks on H-noot, mis kõlab erinevates registrites ja harmooniliste järgnevuste alusena.” (Lazar Đorđević)

“…becoming with…” (“…muutudes koos…”, 2022, esiettekanne). “[…] see pole mitte võimalus moonduda täiesti kellekski teiseks, vaid hoopis muutuda koos teisega, mitte tunda sama, mida teine mõtleb või tunneb — tunda nagu koormaks olev kaasatundja —, vaid pigem võtta vastu ja luua võimalus astuda lähedus- ja vahetussuhtesse, millel pole midagi tegemist enda samastamisega teisega.” (Vinciane Despret “What Would Animals Say If We Asked the Right Questions” (“Mida ütleksid loomad, kui küsiksime õigeid küsimusi”, lk 17; tõlge inglise keelest: Elo Masing ja Roomet Jakapi.) (Elo Masing)

Sonaat viiulile ja akordionile I–V (2015) on viieosaline kompositsioon, mille olulisim joon on kontrastid – agoogilised, rütmilised, tekstuurilised. Paarituarvulised osad näitavad mõlema esitaja virtuoosseid tehnilisi võimalusi, peegeldades nende omavahelist koostööd või konkurentsi. Aeglased liikumised toovad esile mõlema instrumendi rikkalikud kõlalised võimalused.” (Mikołaj Majkusiak)

Viiuli-akordioni kooslus on midagi üpris ebatavalist. Mari Poll on rahvusvahelistel lavadel silma paistnud noor andekas viiuldaja, kes on nüüd tagasi kodumaal ja töötab rahvusooper Estonia kontsertmeistrina. Koos oma ansamblipartneri, tunnustatud akordionisti Momir Novakoviciga toovad nad kuulajate ette värskeid ideid ja kõlavärve sisaldava kava. Uued teosed on selle kontserdi tarvis kirjutanud Elo Masing, Rasmus Puur ja Alisson Kruusmaa, lisaks neile kõlab serblase Lazar Đorđevići ja Mikołaj Majkusiaki muusika.

Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio ja EMP TV.

Esmaspäev, 25. aprill 2022
Teisipäev, 26. aprill 2022
×