Eesti Muusika Päevad
EMP TV

16.–24.04.2022
Tallinn / Tartu
Tartu Pauluse kirik

Google kaart  /  Koduleht
Riia 27, Tartu

Tartu Pauluse kirik on Eesti ainus juugendstiilis sakraalhoone ning Eestis 20.sajandil ehitatud kirikutest kõige suurejoonelisem. Koos tiibhoonega moodustab see ühe väljapaistvaima kirikuarhitektuuri ansambli.

Kiriku projekteeris Soome-Ameerika arhitekt Eliel Saarinen. Saarinen on üks Soome tähtsamaid ning tunnustatumaid 20. sajandi alguse arhitekte ning oluliste rahvuslike ehitiste nagu Soome Rahvusmuuseum Helsingis ja Helsingi raudteejaam projekteerija. Tartu Pauluse kiriku projekteeris Saarinen 1913. aastal ning ehitus valmis 1917, 1919. aastal.

Tartu Pauluse kirik on Eliel Saarineni loomingus vägagi erandlik teos, sest seal põimuvad haruldasel ja omapärasel viisil arhitekti loomingus laialdaseltesinevad jooned. Tartu Pauluse kiriku arhitektuuris peegeldub selja pööramine historitsismile ja ajaloolise sakraalarhitektuuri jäljendamisele.

Eliel Saarinenil on õnnestunud Tartu Pauluse kirikus sünteesitud nii rahvusromantiliselt geomeetrilisemale kujundusele suunduv sisemik kui ka juba klassitseeruma ja monumentaalseid mahte omandama hakkav välimik. Juugendlik Tartu Pauluse kirik on Eesti esimene uuestiililine kirik. Seetõttu on kirik Läänemere-piirkonnas unikaalne arhitektuurimälestis.

2005. aastal asutasid EELK Tartu Pauluse kogudus ja Tartu linn Sihtasutuse Tartu Pauluse Kirik. Sihtasutus koos koguduse ja Tartu linnaga on organiseerinud Tartu Pauluse kiriku rekonstrueerimistöid ajavahemikul 2006-2015. Pauluse kiriku renoveerimist on toetanud Eesti riik ja Euroopa Liidu Struktuurifondid.

Arhitektuurikonkursi võitnud Soome arhitektide Merja Niemineni ja Kari Järvineni rekonstrueerimisprojekti ja Markku Norsi sisekujundusprojekti alusel on tänaseks renoveeritud Tartu Pauluse kiriku tiibhoone ja 1100 istekohta mahutav ka kontsertsaalina kasutust leidev kirikusaal ning väljaehitatud krüpt ja kolumbaarium. Markku Nors on renoveerinud ka Eliel Saarineni kodu Hvitträskis. Tehniliste ja konstruktsiooniliste osade töid tegi Soome projekteerimisfirma Maaskola OY.

Oreli projekteerijaks ja ehitajaks on firma Paschen Kiel Orgelbau Saksamaalt. Tartu Pauluse kiriku orel on oma 56 registriga Lõuna-Eesti suurim orel ning ühtlasi suurim orel mis Eestisse viimase 20 aasta jooksul ehitatud on.

Tartu Pauluse kiriku taastamist aastatel 2005-2015 toetasid Tartu linn, Kultuuriministeerium ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Allikas: http://tartupauluse.ee/et

Esmaspäev, 25. aprill 2022
Teisipäev, 26. aprill 2022
×