Eesti Muusika Päevad
EMP TV

16.–24.04.2022
Tallinn / Tartu
EMP TV
Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel

E, 18. aprill 2022, 19:00
Eesti Raadio 1. stuudio

Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel

“Eesti tehismuusika probleemidest”

Tundmatu autor helid vaharullilt Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kogust

Õie Olinda Sacherman (1915–?) Elektrooniline süit “Eestimaa rännakud”, lindikompositsioon (arvatavalt 1950. aastate lõpp)

Nimetu elektrooniline fragment (anonüümsed autorid Raadioamatööride klubist Läänemaalt, arvatavasti 1960. aastate keskpaik)

Kuldar Sink (19421995) Muusika Jerzy Broszkiewiczi näidendile “Ma jutustan teile oma loo” (1966, lindikompositsioon)

Kuldar Sink “Neli kompositsiooni” (1964), IV osa, seade ansamblile (seade teinud EMA 2022. aastal, versiooni Eesti esiettekanne)

Udo Kasemets (19192014) “Yi Jing Jitterbug” (1984) solistile ja 8-le lintmakile (Eesti esiettekanne)

Rauno Remme (19692002) “Altes Kind”, seade ansamblile (seade teinud EMA 2022. aastal, versiooni Eesti esiettekanne

Improvisatsioonid

Õie Olinda Sacherman on arvatavalt eesti esimene elektroonilise muusika naishelilooja. Temast on väga vähe informatsiooni, kontserdil kõlav lint on leitud Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi fondist. Pole teada, kus Sacherman töötatas, arvatavasti oli tal ligipääs Eesti Raadio tehnikale, millest annab tunnistust toona kasutusel olnud drossel-võnkekringide eriline kõla. Teos kasutab tolle aja kohta üllatavalt ajakohaseid elektroonilisi lahendusi. Teos on lõpetamata.

Nimetu elektrooniline fragment (anonüümsed autorid Raadioamatööride klubist Läänemaalt, arvatavasti 1960. aastate keskpaik)

Jerzy Broszkiewiczi näidend “Ma jutustan teile oma loo” tuli Eesti Noorsooteatris lavale 1966. aastal, lavastas Grigori Kromanov.

“Neli kompositsiooni” (1964) on kahele klaverile kirjutatud aleatooriline helitöö. Viimases osas on helilooja loobunud traditsioonilisest noodijoonestikust ja -kirjast; ainsaks erandiks omaette lehel täpselt väljakirjutatud klassikaline sekvents. Kasutatud on nelja sorti kujundeid, mis on noodis tähistatud kolmnurkade, siksakkide jt kindla tähendusega tingmärkidega.

Altes Kind” on originaalis loodud lindikompositsioonina ja kõlab seesugusena ka pärast Rauno Remme surma koostatud CD-l “Grotest Londoni raudteel” (2002).

Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel (EMA) on 2017. aastal loodud koosseis, mis on pühendunud elektroonilise kammermuusika mängimisele. Ansambli eesmärk on ületada tehnoloogilised kammitsad ning arendada tundlikku musitseerimist, üksteisele reageerimist ning teravat kuulamist, kasutades ära erinevate elektrooniliste instrumentide uskumatult rikkalikke kõlavõimalusi. EMA puhul on hinnatud paindlikkust ja musikaalsust, mida elektroonilise muusika puhul on muidu kerge nuppude ja liugurite vahele ära kaotada. Siinsel kontserdil uurib ja esitleb EMA elektroonilist muusikat ajaloolisest perspektiivist – koostöös Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumiga tuuakse esmakordselt publiku ette haruldasi leide varajasest eesti elektroonilise muusikast.

Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio ja EMP TV.

Liitusid uudiskirjaga

Esmaspäev, 25. aprill 2022
Teisipäev, 26. aprill 2022
×