Eesti Muusika Päevad
EMP TV

16.–24.04.2022
Tallinn / Tartu
Alisson Kruusmaa
Alisson Kruusmaa

Alisson Kruusmaa (s 1992) on vabakutseline helilooja. Kruusmaa lõpetas 2015. aastal Eesti muusika- ja teatriakadeemia klassikalise heliloomingu bakalaureuseõppe prof Tõnu Kõrvitsa juhendamisel ning 2017. aastal magistrantuuri (cum laude) prof Helena Tulve kompositsiooniklassis. 2013. aastal täiendas ta end Milano Giuseppe Verdi nimelises konservatooriumis. Alates 2021. aastast õpib Kruusmaa prof Toivo Tulevi ja prof Toomas Siitani juhendamisel EMTA doktoriõppes. Tema doktoritöö kannab pealkirja “Helilooja töömeetoditest koostöös koreograafiga balleti loomisel”.

Helilooja muusika on kõlanud Euroopas, Aasias ja Ameerika Ühendriikides. Tema teoseid on teiste seas esitanud Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Pärnu Linnaorkester, Klaaspärlimäng Sinfonietta, Orkest de Ereprijs, Phion, Pelargos Quartet, Eclipse Quartet jpt. Samuti on Kruusmaa loomingut ette kantud mitmetel festivalidel, mh “Gaudeamus Muziekweek” ja Andriesseni festival Hollandis, rahvusvaheline “CelloFest” Soomes ning “Mise-En Festival” ja “Kaleidoscope Chamber Orchestra Festival” USAs.

Kruusmaa looming on pälvinud mitmeid tunnustusi, sh Erkki-Sven Tüüri nimeline noore helilooja stipendium (2013) ning parima kompositsiooni auhind festivalil “24th Young Composer’s Meeting” Hollandis (2018). Tema muusika on kahel korral jõudnud ka Los Angelese kammerorkestri Kaleidoscope kompositsioonikonkursi esiletõstetud teoste sekka (2018 ja 2021). 2021. aastal auhinnati heliloojat märkimisväärselt tiheda loomingulise ja esiettekannete rohke hooaja eest Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiaga.

Esmaspäev, 25. aprill 2022
Teisipäev, 26. aprill 2022
×