Eesti Muusika Päevad
EMP TV

16.–24.04.2022
Tallinn / Tartu
Lisa kalendrisse
Jaga
Biograafiad
L, 23. aprill 2022
16:00
The Bright Future Ensemble

Arvo Pärdi Keskus
Asukohainfo + kaart

Piletid: 20/15€

Vaata EMP TV

Anna-Liisa Eller (kannel, Eesti)
Taavi Kerikmäe (süntesaatorid, elektroonika, teremin, Eesti)
Dan Laurin (plokkflööt, Rootsi/Eesti)
Anna Paradiso (klavessiin, Rootsi/Itaalia)

Anonymus ca 1340 – “Trotto”

Kogumikust “Codex Faenza” (ca 1300) – “Constantia”

Britta Byström (s 1977) – “Off on a comet” (2021, esiettekanne)

David Kellner (1670–1748) – “Ciaconne” (kogumikust “Austerlesene Lauten-Stücke”, Hamburg, 1747)

Helena Tulve (s 1972) – “Was it Light?” (2019, esiettekanne)

Kava annotatsioonid

““Off on a Comet” (‘komeedil/komeediga minema põrutama’) on inspireeritud Jules Verne’i ulmeromaanist (prantsuse keeles “Hector Servadac”, 1877), mis jutustab fantastilise loo sellest, kuidas komeet puudutab oma lennul Maad ja haarab sellest väikese osa kaasa. Sellele alale on jäänud 36 inimest, kuid minu muusikalises loos on neid vaid neli – ansambli The Bright Future Ensemble’i liikmed. Need neli Maa muusikaelust eraldatud tegelast loovad oma helimaailma. Minu teos koosneb üheteistkümnest osast, mida mängitakse ilma vaheta; täna kuuleme neist viit esimest: “Luule ja maavärin”, “Kummalised muutused”, “Saladuslik meri”, “Veenus ohtlikult lähedal” ja “Vastamata küsimused”. Need küsimused on näiteks: Miks on päeva ja öö vaheldumine lühenenud 6 tunnile? Miks on ida ja lääs pooled vahetanud? Mis on see tundmatu planeet taevas, Kuu lähedal? (See osutub Maaks.) Teose “Off on a Comet” instrumentaarium on altplokkflööt, klavessiin, kannel ja süntesaator/teremin. Olen püüdnud tabada romaani kummalist, seikluslikku ja ka humoorikat atmosfääri: muusika neljale tahtmatult läbi Päikesesüsteemi rändajale.

Helena Tulve: “Was It Light?” (“Oli see valgus?”, 2019) on kirjutatud The Bright Future Ensemble’ile, mille tekkimise juures mul vahetult õnnestus olla. Teose kirjutamise ajal 2019. aastal, enne suuri muutusi ja dramaatilisi sündmusi, oli midagi rahutut ja isegi ähvardavat juba õhus, nii on see tunnetus ja aimdused kuidagi ka sellesse muusikasse kootud. Sellele vastukaaluks läbib teost katkend Theodore Roethke nägemuslikust luuletustetsüklist “The Lost Son” (“Kadunud poeg”):

Was it light?
Was it light within?
Was it light within light?
Stillness becoming alive,
Yet still?

A lively understandable spirit
Once entertained you.
It will come again.
Be still.
Wait.

Oli see valgus?
Oli see seesmine valgus?
Oli see valgus valguse sees?
Liikumatus tärkamas elule,
liigutamata siiski?

Erkelus endastmõistetav hing
vaimustas kord sind.
Ta tuleb taas.
Ära liiguta.
Oota.
(Tõlkinud Tõnu Pootsmann)

Bright Future Ensemble ühendab endas hääli, millised ei ole varem kunagi koos laulnud. Kadunud traditsioonidest pärit instrumendid ärkavad kaasaegses dialoogis uuele elule.

Ansambli idee sündis muusikute juhuslikul kohtumisel festivalil Rootsis Båstadis mõni aasta tagasi. Hea omavaheline keemia ja sarnane huumorimeel viisid kiiresti soovini muusikaliseks koostööks. Tolleaastase Båstadi festivali peakülaliselt Helena Tulvelt telliti uudisteos ja ansambel oligi sündinud. Covidi pandeemia tõttu on koosseis pidanud oma esimest täiskontserti ootama ja on hea meel, et see saab lõpuks teoks Eestis Eesti Muusika Päevadel. Tulve teose maailmaesiettekande kõrval esitleb ansambel ka Rootsi helilooja Britta Byströmi uudisteost ning varajase muusika seadeid. 

Projekt on saanud teoks tänu Konstnärsnämndeni ja Musikverketi (Rootsi) ning Eesti Kultuuriministeeriumi toetusele.

Projekti toetavad Konstnärsnämnden ja Musikverket (Rootsi) ning Eesti Kultuuriministeerium.
Kontserdist teeb otseülekande EMP TV.

Esmaspäev, 25. aprill 2022
Teisipäev, 26. aprill 2022
×