Eesti Muusika Päevad
EMP TV

16.–24.04.2022
Tallinn / Tartu
Tartu Ülikooli Sümfooniaorkester

1930. aastatesse ulatuva ajalooga orkester – Tartu Ülikooli Sümfooniaorkester (TÜSO) – sündis oma praegusel kujul 2009. aastal ja on esimene täiskasvanute harrastuslik sümfooniaorkester Eestis. Orkestri tegevus katkes Teise maailmasõja ajal, taas tegutseti 1950. aastate II poolel, kuid see hääbus eestvedajate puudumise tõttu. 2009. aasta taassünni eestvedajateks olid ülikooli tollane rektor Alar Karis ja MTÜ Tartu üliõpilasmaja juht Kulno Kungla. TÜSOs mängivad Tartu ülikoolide üliõpilased ja vilistlased, aga ka harrastusmuusikud, kes TÜSOni muul moel tee leidnud.

Orkestri repertuaari kuulub nii klassikalist, filmimuusikat kui ka spetsiaalselt TÜSO tarvis kirjutatud uudisloomingut. Igal aastal esineb TÜSO oma traditsioonilistel advendi- ja kevadkontserdil, kuid aastasse mahub ka erinevaid põnevaid koostööprojekte. TÜSO on mitu aastat kaasa löönud Tartu Linna Päevade galakontserdil, 2015. aasta suvel anti kontsert maailmanäitusel Eesti paviljonis Milanos.

Oma kümnendal taastegutsemise hooajal sai TÜSO oma sünnipäeva tähistada koos rahvusülikooliga, esitades koos ülikooli kooridega rahvusülikool 100. aastapäevale pühendatud Pärt Uusbergi suurvormi segakoorile ja sümfooniaorkestrile “… ja tuulelaeval valgusest on aerud …”. 2019. aasta märtsil kandis Klassikaraadio üle TÜSO raadiokontserti ERR-i kontserdisaalis. Lisaks traditsioonilistele kontsertidele on TÜSO aidanud ka salvestada näiteks Tartu bändi X-Panda albumit “Reflections”.

Lisaks Tartu ülikooli aulale, kus orkester kõige sagedamini esineb ja ka harjutab, on üles astutud ka Vanemuise ja Pärnu kontserdimajas, Võru kultuurimajas Kannel, Paide ja Jõgeva kultuurikeskuses, Tallinna laululaval, Estonia kontserdisaalis, Tõrva kirikus ja mujalgi.

TÜSO on teinud koostööd mitmete kooridega ning orkestri ees on aastate jooksul soleerinud Reigo Tamm, Tanel Joamets, Tiit Joamets, Kärt Ruubel, Kädy Plaas, Maria Listra, Andreas Lend, Indrek Leivategija, Riivo Kallasmaa, Anna-Liisa Eller, Sven-Sander Šeštakov jpt andekad muusikud. TÜSOl on olnud au tuua esiettekandele Eesti heliloojate uudisteoseid, nt Pärt Uusberg, Lauri Jõeleht, samuti Sven Grünbergi tuntud muusika orkestratsioone.

Aastatel 2009–2016 oli orkestri peadirigent Lauri Sirp, praegune peadirigent Taavi Kull on orkestri ees 2016. aastast.

TÜSO on loodud inspireerima akadeemilise taustaga inimesi pillimänguga tegelema ja Tartu muusikaelu elavdama. Oma tegevuse toetamise eest on TÜSO tänulik nii Tartu ülikoolile kui Eesti maaülikoolile.

Esmaspäev, 25. aprill 2022
Teisipäev, 26. aprill 2022
×