Eesti Muusika Päevad
EMP TV

16.–24.04.2022
Tallinn / Tartu
Hans Christian Aavik

Hans Christian Aavik (s 1998) on üks Eesti noorema põlvkonna väljapaistvamaid viiuldajaid, kes on oma mitmekülgse stiili ning selgelt eristatava kõlaga silma paistnud nii Eestis kui ka mitmel pool Euroopas.  

Auhindu viimaste aastate konkurssidelt: I preemia solistide kategoorias rahvusvahelisel konkursil “Cadenza Contest”, I preemia rahvusvahelisel Làszlò Spezzaferri konkursil, I preemia ning neli eripreemiat Eesti keelpillimängijate konkursil, laureaaditiitel ning eripreemia kammermuusikakonkursil Polytechnische Gesellschaft Frankfurt am Main, diplom koos Karolina Žukovaga (Duo Hommage) Ilmari Hannikaineni klaverikammermuusika konkursil Soomes Jyväskyläs. 2022. aasta aprillis tuli esikoht ja eripreemiad Carl Nielseni nim viiuldajate konkursil Taanis. 2021. aastal ilmus mh debüütheliplaat, esinemine solistina ERSO ees, kontserdid Saksamaal, mujal Euroopas jne. 

Hans Christian Aavik alustas viiulimänguga 5-aastaselt Tabasalu muusikakoolis (õp Piret Kreek) ning jätkas õpinguid Tallinna muusikakeskkoolis õpetaja Kaido Välja juhendamisel. Alates 2017 õpib ta Saksamaal Frankfurdis (Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main) Erik Schumanni viiuliklassis ning kammermuusikat Angelika Merkle juhendamisel. 

Hans Christian on täiendanud end paljudes meistriklassides (Gerhard Schulz, Steven Isserlis, Kolja Blacher, Sophia Rahman, Alexey Semenenko, Stephan Picard, Mi-Kyung Lee, Jonathan Aner, Heime Müller, Florian Donderer, Mikhail Gotsdiner, Robert Rozek, Junio Kimanen, Evan Rothstein, Jan Repko jpt). 2013. ja 2014. a valiti ta osalema Šveitsi Verbier’ festivali noorte muusikute suveakadeemiasse, kus ta mängis kontsertmeistrina Daniel Hardingi, Dima Slobodenjuki jt tunnustatud dirigentide käe all. Solistina on ta mh esinenud ERSO, Stuttgardi kammerorkestri, Tallinna muusikakeskkooli sümfooniaorkestri, Tartu ülikooli sümfooniaorkestri, Ilmenau tehnikaülikooli sümfooniaorkestri (Saksamaa), Harjumaa sümfooniaorkestri, Pärnu Linnaorkestri, Läänesaarte Kammerorkestri ning Jyväskylä sümfooniaorkestri ees.

Hans Christian Aavik mängib käesoleval ajal Eesti pillifondi ning perekond Sapožnini lahkel loal Giovanni Paolo Maggini viiulil (valmistatud ca 1610 Itaalias Brescias) ning Victor Fétique’i poognal (valmistatud ca 1930 Prantsusmaal). Alates 2020. aastast on Hans Christian Aavik Deutschlandstipendiumi stipendiaat, alates 2019. aastast toetab teda Yehudi Menuhin Live Music Now Frankfurt am Main ühing.

Esmaspäev, 25. aprill 2022
Teisipäev, 26. aprill 2022
×