EMP TV
26.04–7.05.2023
Tallinn / Tartu / Online
Lisa kalendrisse
Jaga
L, 29. aprill 2023
19:00 – 20:00
Talvi Hunt

Tallinna Filharmoonia Mustpeade maja
Asukohainfo + kaart

Piletid 18/12€

Talvi Hunt (klaver)
Karl Erik Laas (elektroonika)

Jüri Tamverk – “Muusika Eduard Wiiralti gravüürides” (2023, esiettekanne)
I Jutlustaja
II Absindijoojad

Tatjana Kozlova-Johannes – “Mat’Selesnya” prepareeritud klaverile ja kõrivoolikutele (2022)

Malle Maltis – “Waters Flow Their Ways” klaverile ja elektroonikale (2023, esiettekanne)

Jüri Tamverk – “Muusika Eduard Wiiralti gravüürides” (2023, esiettekanne)
III Inglite tants
IV Imeelukad

Elo Masing – “Bird Music for Trees 3” sooloinstrumendile ja elektroonikale (2023, esiettekanne)

Arash Yazdani – “WinterWolf” kahele klaviatuurile (2023, esiettekanne)

Kava annotatsioonid

Kaheksaosalise klaveritsükli “Muusika Eduard Wiiralti gravüürides” esimene versioon valmis 2017. aastal; siin on tegu teise redaktsiooni esiettekandega.

“Mat’Selesnya” (2022). Tatjana Kozlova-Johannes: “Mat’Selesnya on müütiline tegelane, üks drüaadidest ehk puude sees elavatest nümfidest. Mat’Selesnya laulu lummuses saadakse kõigega üheks.”

“Waters Flow Their Ways” (Veed voolavad oma teed”) klaverile ja elektroonikale (2023, esiettekanne). Malle Maltis: “Voolav vesi liigub kindlas suunas. Ka siis, kui vett tõkestada, on tal tung oma teed minna – allapoole, suuremate jõgede ja ookeanide suunas.

1964. aastal  avaldas hollandi helilooja Ton de Leeuw klaveriteose “Men Go Their Ways”, milles jaapani haikutraditsioon avaldub nii pealkirjas kui ka annab suuniseid selle esitusviisile: selle asemel et sundida interpreeti ettemääratud tahte- või väljendusaktiks, peaks laskma materjalil võimalikult vabalt kõlada, jättes kõrvale igasuguse pinge-esteetika. Selline esitusviis omakorda jätab muusika tegeliku tõlgendamise kuulaja hooleks.”

“Bird Music for Trees 3” (2023, esiettekanne). Elo Masing: Millisena kostaks linnulaul meile, kui oleksime laululinnu suurused? Missugusena kõlaks tamme või kase laul, kui elaksime piisavalt aeglaselt, et seda hoomata?”

Arash Yazdani: ““WinterWolf” (2023, esiettekanne) algab lõpetusega, ja läheb siis edasi. Pala on kirjutatud kahele veerandtoonhäälestuses klaviatuurile, mis on omavahel kaheksandiktooni võrra nihkes, ja ühele Talvi Hundile. Eriline tänu Sander Saarmetsale.”

Talvi Hunt on noor andekas nüüdismuusikale pühendunud pianist. Eesti Muusika Päevadel toob ta ettekandele mitmekülgse kava, mis vaatleb klaveri hinge erinevaid osi. Klaveri traditsioonilise kõla lööb särama Jüri Tamverki tsükkel, loodud mõeldes Wiiralti gravüüridele. Tatjana Kozlova- Johannese puude nümf lummab kuulaja ära prepareeritud klaveri rikastunud kõlaga ja Malle Maltise teoses saab rikaste resonantside laienduseks elektroonika. Elo Masingu muusika annab võimaluse otsida helisid klaveri sisemusest ning mõelda, kuidas kõlaks meile linnulaul, kui oleksime laululindude mõõtu. Ehk on puul, millest hiljem valmis klaver, laulnud ka mõni lind? Vahest lendab klaver ära oma uhkelt välja sirutatud tiivaga? Jättes pianistile vaid elektroonilise instrumendi mustvalged klahvid, mille on erilises häälestuses virtuooselt kõlama pannud Arash Yazdani.

Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio ja salvestis on järelkuulatav raadio kodulehel.

×