EMP TV
26.04–7.05.2023
Tallinn / Tartu / Online
Lisa kalendrisse
Jaga
R, 28. aprill 2023
19:00 – 21:00
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester

Estonia kontserdisaal
Asukohainfo + kaart

Piletid 27/20€

Vaata EMP TV

Solistid Soo-Young Lee (klarnet) ja Vambola Krigul (löökpillid).
Dirigent Normunds Šnē

Maria Rostovtseva – “Calcium Cooke 1959” (2023, esiettekanne)

Santa Ratniece – “Oreool” (2018)

Evelin Seppar“Kraft” klarnetile ja sümfooniaorkestrile (2023, esiettekanne)
I
II
III
IV (Kõik osad attacca)

Tatjana Kozlova-Johannes – “Tumedad tiivad” löökpillidele ja sümfooniaorkestrile (2022, esiettekanne)

Lepo Sumera – Sümfoonia nr 6 (2000)
I Andante furioso
II Andante

Kava annotatsioonid

Maria Rostovtseva: “Teose “Calcium Cooke 1959” (2023, esiettekanne) muusikaline materjal põhineb võrdlemisi ebamugava hingelise seisundi verbaalsele kirjeldamisele. Kaltsiumipuudust aitas muuhulgas väljendada härra Cooke oma 1959. aasta kirjutisega.”

“Oreool” (2018), Santa Ratniece: “Külmadel talvepäevadel, kui vaatame üles kuu poole, näeme kummalist nähtust – kuud ümbritsevat valgusringi. See optiline halo-illusioon tekib siis, kui kuuvalgust peegeldavad miljonid jäised kristallid. Hetkel, kui valguskiir läbib jääkristalli, ta murdub või muudab suunda 22 kraadi võrra. See on väga haruldane nähtus, kuid külmadel talveöödel võib seda Lätis näha ja mõnikord isegi talviseks haloks kutsuda. Tavaliselt on kuud ümbritsev valgusring valge, kuid väga harvadel juhtudel võib see olla ka värviline, nagu nõrk vikerkaar. Nendel juhtudel hajutavad jääkristallid aja jooksul valguse, kui taevas on kiudpilvi. Siinne teos visualiseerib kõiki protsesse, mis moodustavad kuu ümber omapärase valgusringi – valguskiired, tohutu kaugus ja miljonid mikroskoopilised jääkristallid.

Kompositsiooni pealkiri on “Oreool”. See on kiirgav valgusring pühakuid kujutavatel maalidel. Tekib paralleel kuu valgusringi ehk halo ja kunstimaailma jumaliku nimbuse vahel. Oreool esineb nii kristluse, budismi kui islami kunstiteostes.

Orkestri värvipalett äratab kujutlusvõimet teel keskaegselt maalilt kaugele, kättesaamatule kuule. Teos on ka nagu pühendus Lätile, kuna ka Lätit ümbritseb valgusring ehk halo.”

Evelin Seppar: “Klarnetikontsert “Kraft” (2023, esiettekanne) on festivali Eesti Muusika Päevad tellimus ja koosneb neljast osast. Teos sai oma pealkirja ja algimpulsi Bachi motetist “Komm, Jesu, komm”. Olen ise kõiki Bachi motette laulnud, aga just ühe lõiguga sellest motetist, mida kuulsin 2022. aasta kevadel – “Die Kraft verschwindt je mehr und mehr” (‘jõud üha enam kaob’) – tekkis äratundmine ja teadsin kohe, et tulevase klarnetikontserdi pealkiri on “Kraft”. Saksa keeles tähendab Kraft võimsust või jõudu. Olen palju mõelnud, mida need sõnad võiksid minule tähendada ja milline roll võiks neil ühes instrumentaalkontserdis olla. Klarnetikontsert valmis 2023. aasta alguses. Teises ja eriti kolmandas osas kuuleb ka Bachi mõjutusi. “Kraft” on kirjutatud ERSO klarnetirühma kontsertmeistrile Soo-Young Leele, kelle mäng on mind palju inspireerinud ja kes on olnud muusikalist materjali viimistledes suureks abiks.”

Tatjana Kozlova-Johannes: ““Tumedad tiivad” (2022, esiettekanne) on inspireeritud Wendel Berry luuletusest “To Know the Dark” (“Tunda pimedust”).

“To Know the Dark”

To go in the dark with a light is to know the light.
To know the dark, go dark. Go without sight,
and find that the dark, too, blooms and sings,
and is traveled by dark feet and dark wings.

Lepo Sumera “Sümfoonia nr 6” (2000) tuli esiettekandele 5. mail 2000. aastal Tartus (ja päev hiljem Tallinnas) seoses Sumera 50 aasta juubeliga, kus ERSOt dirigeeris Arvo Volmer. Kuu hiljem Lepo Sumera suri. Saatuse tahtel algab helilooja üheks viimaseks kompositsiooniks jäänud teos meenutustega oma varasematest teostest, sh nimetatud klaveripala (või 1. sümfoonia) motiiviga (tšelestal), aga on viiteid ka nt 3. ja 4. sümfooniale justkui kokkuvõttena tehtust , et siis juba originaalsel moel edasi kulgeda. See on äärmiselt valulik oopus, vaieldamatult üks eesti sümfonismi tähtteoseid.

Eesti Muusika Päevade üks kõrghetki on alati Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri kontsert, mida seekord juhatab külalisena Lätist üks sealne nüüdismuusika juhtivaid dirigente Normunds Šne. Uued teosed on kirjutanud Eesti naisheliloojad Tatjana Kozlova-Johannes, Maria Rostovtseva ning Evelin Seppar; viimase klarnetikontserdis soleerib ERSO silmapaistev klarnetist Soo-Young Lee. Läti nüüdismuusikat esindab Santa Ratniece põnev 2018. aastal valminud orkestriteos. Samuti tuleb ettekandele varalahkunud Lepo Sumera üks viimaseid teoseid, sümfoonia nr 6.

Kontserdil antakse üle “LHV uue heliloomingu Au-tasu 2023”.

Koostöös Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga. Kontserdist teeb otseülekande Klassikaraadio ja salvestis on järelkuulatav raadio kodulehel.

×