EMP TV
26.04–7.05.2023
Tallinn / Tartu / Online
Soo-Young Lee

Soulis sündinud Soo-Young Lee (klarnet, Lõuna-Korea/Eesti) alustas muusikuteed viieaastaselt viiuliõpingutega, klarnetit hakkas ta mängima 12-aastaselt. Ta on lõpetanud bakalaureuseõppe (cum laude) Souli ülikoolis Dong-Jin Kimi, magistriõppe (cum laude) Grazi muusika- ja esituskunstide ülikoolis prof Stefan Schillingi ja kontserteksami õppe (samuti cum laude) Detmoldi muusikakõrgkoolis prof Thomas Lindhorsti juhendamisel. Alates 2014. aastast töötab Soo-Young Lee Eesti Riiklikus Sümfooniaorkestris, esmalt klarnetirühma abikontsertmeistrina (20142016), 2019. aastast rühma kontsertmeistrina. Ta on mänginud Souli filharmooniaorkestri puupuhkpilliakadeemias (Lõuna-Korea) ja Mahleri kammerorkestri akadeemias (Saksamaa), esinenud Mariss Jansonsi käe all Baieri Raadio sümfooniaorkestri (Saksamaa) koosseisus Luzerni festivalil ja mänginud Paavo Järvi juhatusel Eesti Festivaliorkestri koosseisus, samuti osalenud Detmoldi kammerorkestri töös (Saksamaa) ning mänginud paljudel rahvusvahelistel festivalidel (Lõuna-Koreas, Hongkongis, Hiinas, Jaapanis, New Yorgis, Saksamaal, Austrias, Hollandis, Hispaanias, Itaalias, Norras, Maltal, Poolas, Inglismaal, Soomes, Lätis ja Eestis). Klarnetirühma külaliskontsertmeistrina on ta mänginud Šoti kuninglikus rahvusorkestris, Walesi rahvusooperi orkestris, Liverpooli kuninglikus filharmooniaorkestris, BBC Walesi rahvusorkestris, Madridi sümfooniaorkestris, Rootsi kammerorkestris, Põhjamaade kammerorkestris (Rootsi) ja Turu filharmooniaorkestris ning soleerinud ERSO, Bielefeldi filharmoonikute (Saksamaa), Loode-Saksa filharmoonikute, Viini-Korea filharmooniaorkestri, Rumeenia rahvusorkestri, Korea filharmooniaorkestri, Souli noorte filharmooniaorkestri, Eesti Sinfonietta jt ees.

Soo-Young Lee on väga kiindunud kammermuusikasse ja on Ensemble Auftakti üks asutajaliikmeid; 2019. aastal saavutati Budapesti kammermuusika konkursil I preemia ja 2022. aastal Itaalias Clara Schumanni nimelisel kammermuusika konkursil I preemia. Ta on ka pälvinud klarneti-tšello-klaveri trios (Lee–Mägila–Tohver) I preemia rahvusvahelisel konkursil Los Angeleses ja I preemia IV rahvusvahelisel konkursil Moskvas. 

Huvist kaasaegse muusika vastu osales Soo-Young Lee 2012. aastal Grazi muusika- ja esituskunstide ülikooli ja Klangforum Wieni “Performance Practice in Contemporary Music” (PPCM) magistriõppes, kus sai alguse koostöö selliste heliloojatega nagu Beat Furrer, Klaus Lang, Georg Friedrich Haas, Olga Neuwirth, Bernard Lang ja Wolfgang Rihm. Eestis on ta esinenud Tallinna Uue Muusika Ansambli jt ansamblite koosseisus.

Soo-Young Lee on pälvinud I auhinna Woohyuni puupuhkpillikonkursil Soulis (Lõuna-Korea, 2005), eripreemia Moskvas Tšaikovski-nimelise konservatooriumi rahvusvahelisel puhkpilli- ja löökpillikonkursil (2011), IV preemia IX Intermusica Birkfeld rahvusvahelisel solistidekonkurssil (Austria, 2011) ja I preemia Detmoldi muusikakõrgkooli interpretatsioonikonkursil (Saksamaa, 2013). Alates 2016. aastast töötab ta klarneti ja kammermuusika lektorina EMTAs. Ta on andnud meistrikursusi Eestis, Lätis, Hispaanias ja Lõuna-Koreas ning olnud eesti noorte interpreetide konkursside žüriiliige.

×