EMP TV
26.04–7.05.2023
Tallinn / Tartu / Online

“Hing ja Vaim”

2023. aasta Eesti Muusika Päevad on esmakordselt kahe teemaga, millest üks on Tallinnas toimuvate kontsertide ja teine Tartu sündmuste ühisnimetaja. Festival võtab Tallinnas ja Tartus erinevad rõhuasetused, mis aga samas teineteteist täiendavad ja ühist tervikut loovad.

Pealinnas kulgeb selleaastane festival hinge ja hingamise lainel.
Saabud hingetuna kuulama. Nagu ikka, hing elatust paelaga kaelas. Hingeldad, tõmbad hinge, valmis ühiseks kogemiseks, ühiseks hingamiseks (ja valmis segajatel hinge seest sööma). Kuulad ihu ja hingega. Kuulamine on hingamine.

Aga kus on muusika hing? Helide vahel? Helide looja peas? Muusiku hinges?
Hinged kohtuvad kontserdipaigas, tulevad ühiselt kuulama, ühiselt mängima, ühiselt hingama. Hoiame hinge tagasi esimese aimatava heli põnevuses. Muusikud on puhunud helilooja hinge helisema. On ta hinge müünud, et kõik see nõnda kõlab?

Unustame vaat et hingamata (ei pane seda tähele) helide haaravuses, teose arendes ja vaibudes. Ja mõnikord on helivaalud niivõrd jõulised, teistmoodi, et ei mahugi hinge. Hing jääb kinni, kui aimume helide teekonna, teose lõppu.
“Võtab hingetuks”, ohkame, kui see on läbi, lõppenud.
Kui teose hing, hingus lakkab, jätab ta meid nõutuna argisesse õhtusse.
Ilm tundub hetkeks hingetu.
See käib kergelt hinge pihta.

(Helena Tulve ja Timo Steiner)

Tartu festivalil on fookuses vaimu teema.

Ühest küljest seepärast, et just vaim on midagi, mis Tartuga seostub koheselt. Tartu on vaimupealinn ning koht kus vaimu saab nii toita kui ka vabaks lasta. Ja muidugi Tartu on vaimustav koht nii kohalike kui külaliste jaoks. Üritame mõista, mida “vaim” endas veel kätkeb? Mis on selle ajalugu lääne kultuuri- ja mõtteloos ning teisalt soome-ugri maailmapildis? Mis vahe on hingel ja vaimul? Nende teemadega juhatame otsapidi sisse ka järgmise aasta festivali, mis toimub tervikuna ülikoolilinnas.

(Märt-Matis Lill)

Festivalil astuvad üles koosseisud ja muusikud:
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Ansambel U:, Eesti Elektroonilise Seltsi Ansambel, EMTA Sinfonietta, Tallinna Uue Muusika Ansambel, M4GNET kvartett, Talvi Hunt, Tarmo Johannes, Torupilliorkester, Taavi Kerikmäe & Anna-Liisa Eller, Iris Oja & ansambel, Garth Knox jt.

Festivalil kõlavad esiettekanded järgmistelt heliloojatelt:
Tatjana Kozlova-Johannes, Evelin Seppar, Maria Rostovtseva, Tauno Aints, Lauri Jõeleht, Mariliis Valkonen, Jonas Tarm, Kristo Klaus, Jüri Reinvere, Alisson Kruusmaa, Marianna Liik, Ekke Västrik, Sander Saarmets, Age Veeroos, Jüri Tamverk, Malle Maltis, Arash Yazdani, Margo Kõlar, Liisa Hirsch, Märt-Matis Lill, Ülo Krigul, Liina Sumera. Lisaks uudisteosed EMTA kompositsiooniosakonna tudengitelt.

Liitusid uudiskirjaga

Festivali toetavad Eesti Kultuuriministeerium / Eesti Kultuurkapital / Eesti Rahvuskultuuri Fond / LHV / Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet / Tartu linn

Jälgi meid ka Facebook / Instagram

×