EMP TV
26.04–7.05.2023
Tallinn / Tartu / Online
Lisa kalendrisse
Jaga
L, 6. mai 2023
16:00 – 17:30
“Noor helilooja 2023” finaalkontsert

Tartu Heino Elleri Muusikakool
Asukohainfo + kaart

Tasuta kontsert!

Taavi Orro (klarnet, bassklarnet)
Kerstin Elisabeth Kullerkupp (viiul)
Olga Raudonen (tšello)
Jorma Toots (klaver)

Konkursi “Noor helilooja 2023” lõppkontserdil kõlavad esimesest voorust edasi pääsenud heliloojate teosed. Kontserdi lõpus valib žürii välja mõlema vanuserühma parimad, teiste hulgas selguvad “LHV noor helilooja 2023” ning “LHV tulevikulootus 2023” helitööd. Preemiafondi toetab LHV ning oma lemmiku valib ka koostööpartner Klassikaraadio.

Kava:

Marlon Martma (s 2012) “Päev ja öö”

Carola Mosca (s 2007) “Trio”

Hele-Riin Raun (s 2007) “Circles of the World”

Gerli Ong (s 2008) “Üksinda esikus”

Inessa Murumaa (s 2003) “Ööhingus”

Brenda Pärtel (s 2000) “Nähtamatu vesi”

Georg Jakob Salumäe (s 2006) “Triskele”

Kadri Klanberg (s 2004) “Meri on muu kui sinine”

Joosep Ottokar Oja (s 2000) “Audere est facere”

Annabel Soode (s 2004) “Pöördumine. Tharapita!”

Tarmo Univer (2002) “Ta toob valget”

Kava annotatsioonid

Marlon Martma “Päev ja öö”

Carola Mosca “Trio”. Otsustasin selles teoses kasutada mitte niivõrd levinud ansamblikoosseisu. Proovisin luua helikeelt mis sobiks hästi viiulile, klarnetile ja klaverile. Trio esimene pool meenutab lendlevat kevadtuult või vulisevat ojakest. Keskmine osa on rahvalaululik ja väljendab sisekaemust.

Hele-Riin Raun “Circles of the World”. Maailm meie ümber on pidevas liikumises, aga meilegi arusaamatult hakkavad need „maailmaringid“ ennast millalgi kordama. Inglise keeles on selle jaoks kaks sarnast sõna ’circle’ ja ’cycle’. Lause „Circles of the World“ võtab kokku kõik korduva: looduse muutumise ja aja ning inimeste möödumise. Ükskõik kui suure ringiga me läheme, jõuame me ikka justkui samasse kohta, olles siiski ruumiliselt hoopis teisel tasandil. Sest mitte ükski kevad ei kordu.

Gerli Ong “Üksinda esikus”. Lugu on kutsikast nimega Laya, kes jäi üksi koju. Loo vältel läbivad teda mitmed ärevad tunded. Loo lõpp on siiski õnnelik ja Laya peremees jõuab koju tagasi.

Inessa Murumaa “Ööhingus”. Minu lugu jutustab loo hilisõhtuse mõttelennu ebapüsivusest ning ootamatutest seikadest eluteel.

Brenda Pärtel “Nähtamatu vesi”. Teos loob kujutluspildi udust rabajärve ääres, kus piir reaalse ja ebareaalse vahel on hägune, mis tekitab ühteaegu nii rahu kui ka kõhedust.

Georg Jakob Salumäe “Triskele” ehk kolmjalg on kolmest ühte punkti koonduvast jooksvast jalast moodustatud kujund. Seda peeti õnne, päikese ja aja kulgemise sümboliks. Päikese kolm jalga tähendanud tõusvat, keskpäevast ja loojuvat päikest. Eestis on kolmjalga kujutatud Saaremaa Karja kirikus ning sõlgedel.

Kadri Klanberg “Meri on muu kui sinine” Kui jälgida merd pikka aega, näeb, kuidas selle olek ja atmosfäär aegamööda teisenevad. Samal ajal aga tõmbavad tähelepanu ka väikesed muutused valguses, taevas, tuules ja lainetes. Nende suurused ja kiirused võivad üksteisest erineda, paistes silma või kostudes välja oma eraklikkusega. Alatasa nad aga mõjutavad üksteist, minnes koos üle tumedaks, mässavaks tormiks või rahulikuks horisondiks.

Joosep Ottokar Oja “Audere est facere”

Annabel Soode “Pöördumine. Tharapita!”. Kõigekõrgema poole pöördudes oli kunagi kombeks hüüda “Taara, avita!”. Läti Henrik tuletas sellest fraasist saarlaste vanajumala nimeks Tharapita. Selles loos ristuvad hiievaimud usuteemaliste mõtisklustega, otsingud ja atmosfäärileiud, kurbus ja palve, looduse tasakaalu geniaalsus ja piirideta rõõm.

Tarmo Univer (2002) “Ta toob valget” Tuvi venit! Tuvi vidit! Tuvi vicit! Sullamulla.

LOOMELABOR / heliloomingu suvekool 2023
30. juuli – 5. august 2023 Viljandi muusikakoolis
Põhipillid: löökpillid, vioola, klaver
Teemad: filmi-/teatrimuusika loomisprotsess; mänglevusest heliloomingus
Loomingu juhendajad: Maria Kõrvits, Riho Esko Maimets ja Tauno Aints
Instrumente tutvustavad ja juhendavad: Vambola Krigul (löökpillid), Liina Žigurs (vioola) ja Farištamo Eller (klaver)
Lisaks toimuvad teemaõhtud ja õpitoad:
“Kuidas mõjutavad virtuaalsed instrumendid heliloomingu protsessi filmi-/teatrimuusika loomisel” (Liina Sumera) ning “Mänglevus ja looming” (Riho Esko Maimets)

Konkurssi korraldab Eesti Muusikafond.

×