EMP TV
26.04–7.05.2023
Tallinn / Tartu / Online

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /data01/virt22169/domeenid/www.helilooja.ee/emp2020/2023/wp-content/themes/emp2023/template-parts/content-bio.php on line 11

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /data01/virt22169/domeenid/www.helilooja.ee/emp2020/2023/wp-content/themes/emp2023/template-parts/content-bio.php on line 11
Alisson Kruusmaa
Alisson Kruusmaa

Alisson Kruusmaa (s 1992) lõpetas 2015. aastal Eesti muusika- ja teatriakadeemia klassikalise heliloomingu  bakalaureuseõppe prof Tõnu Kõrvitsa juhendamisel ning 2017. aastal magistrantuuri (cum laude) prof Helena Tulve kompositsiooniklassis. 2013. aastal täiendas ta end Milano Giuseppe Verdi nimelises konservatooriumis. Alates 2021. aastast õpib Kruusmaa prof Toivo Tulevi ja prof Toomas Siitani juhendamisel EMTA doktoriõppes (doktoritöö pealkiri on “Helilooja töömeetoditest koostöös koreograafiga balleti loomisel”). 

Kruusmaa on kirjutanud orkestri-, ansambli-, koori- ning sooloteoseid. Tema muusikas on enim  nähtaval õrnad, haprad ja ruumiküllased kõlamaastikud. Domineerib hõre ja delikaatne  orkestratsioon ning avar kõlaruum, mis jätab kuulajale aja ning koha mõttepeegeldusteks. Üks  olulisemaid teoseid tema loomingus on “All õhtutaeva” (2020) kammerkoorile ja  sümfooniaorkestrile, mis tähistab Kruusmaa esimest koostööd Eesti Filharmoonia Kammerkoori  ning ERSOga (dirigent Mihhail Gerts). Märgiline on ka “Justkui jõgi oleks laulnud …” (2021) sooloklaverile ja sümfooniaorkestrile, mille tõid esiettekandele Johan Randvere (klaver) ja Pärnu Linnaorkester (dirigent Kaspar Mänd). See teos on avaldatud ka klassikalise muusika sündmuste andmebaasis Bachtrack ning ilmus 2022. aastal Pärnu Linnaorkestri CD-l. 

Kruusmaa muusika on kõlanud Euroopas, Aasias ja USAs. Tema teoseid on esitanud veel ERSO, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Klaaspärlimäng Sinfonietta, Orkest de Ereprijs, Phion, Pelargos Quartet, Eclipse Quartet jpt; tema muusika on kõlanud mitmetel festivalidel, nt “Gaudeamus Muziekweek” ja Andriesseni festival Hollandis, rahvusvaheline “CelloFest” Soomes ning “Mise-En Festival” ja “Kaleidoscope Chamber Orchestra Festival” USAs. Kruusmaa on pälvinud mitmeid tunnustusi, nt Erkki-Sven Tüüri nimeline noore helilooja stipendium (2013) ning parima kompositsiooni auhind festivalil “24th Young Composer’s Meeting” Hollandis (2018). Tema muusika on kahel korral jõudnud ka Los Angelese kammerorkestri Kaleidoscope kompositsioonikonkursil esile tõstetud teoste sekka (2018 ja 2021). 2021. aastal auhinnati Kruusmaad märkimisväärselt tiheda loomingulise ja esiettekannete rohke hooaja eest Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiaga.

×