EMP TV
26.04–7.05.2023
Tallinn / Tartu / Online
Iris Oja

Iris Oja on vabakutseline laulja, kelle repertuaari kuulub muusikat kõikidest ajastutest ja žanritest. Teda kuuleb nii suurvormide solistina kui erinevate kammeransamblitega lavadel üle maailma. Pikaajalisim muusikaline side on tal dirigent Paul Hillieri ja tema rahvusvahelise vokaalansambliga Theatre of Voices ning Eesti ansambliga YXUS. Ta on olnud aastaid ka Hillieri assistent ja koormeister erinevate vokaalkollektiivide juures.

Irise suurim panus kuulub ilmselt uue muusika valda, talle on kirjutanud suurem osa Eesti ja mitmed välismaised heliloojad. Ka enamik Oja ooperirolle on olnud kaasaegsete heliloojate sulest. 2022. aastal pälvis Oja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia erakordsete nüüdismuusika ettekannete ning uudisooperite rollide eest (T. Kozlova-Johannese “söövitab.tuhk” ning Veljo Tormise ja Rasmus Puuri “Lalli”). Irisele on kirjutanud ooperirolle ka välismaised heliloojad (L. Tjørnhøj “enTmenschT”, Birman “Aria” jpm).

Iris jagab heal meelel oma kirge ja sümpaatiat uue muusika ja selle loojate vastu. Ta juhendab kaasaegse muusika ansamblit MUBAs ja viib läbi meistriklasse, loenguid ja töötube nii heliloojatele kui lauljatele Argentiinast Hongkongini. Irise suur soov on, et tuleviku heliloojatel oleks asjatundlikud, võimekad ja fantaasiarikkad esitajad, ning ta panustab selle soovi tõelisuseks saamiseks igal võimalusel.

Foto: Kaupo Kikkas

×