Baltic Music Days
Estonian Music Days

Järelvaata→
Veebifestival 2021
Age Juurikas_foto Sadu Triste Juurikas
Age Juurikas

Age Juurikas on jõulise ja sugestiivse esituslaadiga soolopianist ja kammermuusik, kes ühendab endas Euroopa ja Venemaa klaverimängu traditsioone. Samuti on ta kirglik pedagoog, kellel on õpilasi nii Eesti muusika- ja teatriakadeemias kui Tallinna muusikakeskkoolis.

Age Juurikas alustas muusikaõpinguid nelja-aastaselt Tallinna muusikakeskkooli eelklassis ja lõpetas selle 1998 prof Toivo Nahkuri klaveriklassis. Eesti muusika- ja teatriakadeemias jätkas ta õpinguid prof Peep Lassmanni juhendamisel, ühtlasi täiendas end vahetusüliõpilasena Helsingis Sibeliuse akadeemias prof Liisa Pohjola ja prof Matti Raekallio ning Karlsruhe kõrgemas muusikakoolis prof Kalle Randalu juhendamisel. 2003–2007 õppis ta Moskvas Tšaikovski-nimelise konservatooriumi aspirantuuris prof Vera Gornostajeva ja tema assistentide Sergei Glavatskihi, Darja Petrova ning Maksim Philippovi juhendamisel. Olulise õpetaja ja nõuandjana on tema kõrval olnud ka prof Matti Reimann. Praegu täiendab Age Juurikas end EMTA doktorantuuris.

Age on esinenud soolokontsertidega ja kammerkoosseisudes mitmete eesti ja välismaiste tuntud interpreetidega pea kõikjal Euroopas ja Põhja-Ameerikas ning soleerinud mitmete orkestrite ees solistina (sh ERSO, Läti riiklik sümfooniaorkester, Leedu riiklik sümfooniaorkester, Ukraina rahvuslik akadeemiline sümfooniaorkester). Ta on teinud koostööd selliste dirigentidega nagu Neeme Järvi, Kaspars Putniņš, Arvo Volmer, Risto Joost jpt. Age Juurikase lemmikrepertuaar pärineb 20. sajandi I poolest, aga teda huvitab ka kaasaegne muusika ning ta on teinud koostööd praeguste heliloojatega. Oma kontserdikavasid kujundades on ta püüdnud mitte jääda klassikaliste, palju mängitud teoste raamistikku, vaid leida värskemat ja vähem esitatud muusikat. Ta on osalenud mitmete suuremahuliste kaasaegsete teoste ettekannetes, nagu Grisey’ “Vortex temporum”, Stockhauseni “Mantra” ja Toivo Tulevi klaverikontserdi “Nada” esiettekanne. Age Juurikas on salvestanud ERRi arhiivi kõik Mart Saare klaveriprelüüdid, Skrjabini ja Albénize klaveriteoseid ning erinevates koosseisudes uuemat eesti kammermuusikat. Alates aastast 2017 on Age ERPi artist. Age Juurikas on saanud auhindu nii Eesti kui rahvusvahelistel konkurssidel. Ta on pälvinud Neeme Järvi nimelise preemia (2003) ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia (2014). 2018. aastal ilmus temalt debüütalbum “The Soul of Fire”, mis pälvis aasta kammermuusikaalbumi auhinna.

×
Aaro Pertmann Age Juurikas Age Veeroos Aleksandr Žedeljov Alisson Kruusmaa Alvils Altmanis André de Sousa Vieira Andres Kaljuste Andris Dzenītis Anna Ķirse Anna-Margret Noorhani Ansambel U: Antoine Beuger Arash Yazdani Ardo Ran Varres Art Leete Arturas Bumšteinas Arvydas Malcys Beat Furrer Bronius Kutavičius Diana Čemerytė Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel (EMA) Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) Eesti Rahvusmeeskoor (RAM) Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO) Eladio Barreto Aguilar Elis Hallik Elo Masing EMTA Sinfonietta Eugene Birman Evelin Seppar Evija Skuķe Fie Schouten Georgs Pelēcis Gintaras Sodeika Gundega Šmite Helena Tulve Heli Ernits Ingely Laiv-Järvi Iris Oja Janika Oras Jievaras Jasinskis Jonathan Harvey Justina Repečkaitė Kadri-Ann Sumera Kaspar Mänd Klaverikvartett Quadra Kristiina Tambets Kristjan Kõrver Krists Auznieks Lauri Jõeleht Lepo Sumera Liina Sumera Liisa Hõbepappel Linda Leimane Madis Arukask Madli Marje Gildemann Mads Schang Olsen Maija Einfelde Malle Maltis Maria Faust Maria Kõrvits Mariliis Valkonen Märt-Matis Lill Mihhail Gerts  Mirjam Tally Mykolas Natalevičius Oliver Dubon Onutė Narbutaitė Paul Daniel Platon Buravicky Rasmus Puur Régis Campo Riho Esko Maimets Riivo Kallasmaa Rita Mačiliūnaitė Santa Bušs Santa Ratniece Sinfonietta Riga keelpillikvartett Synaesthesis Taavi Kerikmäe Taivo Lints Tallinna Kammerorkester Tallinna Uue Muusika Ansambel Talvi Hunt Tatjana Kozlova-Johannes Timo Steiner Tõnis Kaumann Twenty Fingers Duo Ülo Krigul Vytautas V. Jurgutis Yang Ren YXUS Ensemble Žibuoklė Martinaitytė